Domowy kebab drobiowy z piekarnika

Jeśli masz ochotę na domowego kebaba, które smakuje jak z najlepszej budki z kebabami, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Domowy kebab z piekarnika jest nie tylko obłędnie pyszny, ale i bardzo prosty do przygotowania. Mięso jest soczyste, aromatyczne i smakuje super również na zimno.

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta papryki chilli
  • przyprawa do gyrosa
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków
  • 1 duży ziemniak lub cebula

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na cieńsze kotlety.

  2. Przygotowane mięso wrzucić do miski wlać olej i dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać ręką, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.

  3. Dużego ziemniaka myjemy, osuszamy i przecinamy go na pół tak żeby sam stał na blaszce i wbijamy na środku patyczki od szaszłyków.

  4. Ponabijać mięso na patyczki, za każdym razem delikatnie dociskając kawałek mięsa nakładanego.

  5. Pieczemy ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 C. (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa)

  6. Podawać z tortillą, w bułce kebabowej, lub z frytkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.