Śledzie salsa

Śledzie salsa

Śledzie salsa to idealny pomysł na smaczną przekąskę, a także danie wigilijne. Przygotowane według starej receptury, wyróżniają się swoim cudownym smakiem, co sprawia, że chcemy je serwować nie tylko na święta, ale także w ciągu roku.

Głównym składnikiem śledzi salsą są oczywiście filety śledziowe. Do nich odpowiednio dobrane są pozostałe składniki, takie jak papryka, marchewka, kukurydza, cebulka, oraz rodzynki. Dodatek sosu na bazie ketchupu i koncentratu pomidorowego z odpowiednio dobranymi przyprawami sprawia, że śledzie smakują naprawdę wyśmienicie. Śledzie salsa, zresztą jak każde śledzie należy przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Wówczas wszystko sobą ładnie przechodzi, a cała przekąska jest bardzo aromatyczna i smaczna.

Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne śledzie w sosie salsa. Będą idealnym wyborem na święta, a także każda inną okazję w ciągu roku.

PRZEPIS NA ŚLEDZIE SALSA

Składniki

  • 6 płatów śledziowych w occie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g ketchupu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Wykonanie

  • Śledzie kroimy na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm.
  • Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych, a następnie kroimy w paseczki.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
  • Cebulę kroimy w piórka. Następnie podsmażamy ją na patelni z łyżką oliwy.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, ewentualnie ścieramy na tarce lub drobno siekamy za pomocą noża. Dodajemy do duszącej się cebuli.
  • Po chwili na patelnię wykładamy marchewkę oraz paprykę. Smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Kolejno dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz ketchup.
  • Następnie wlewamy wodę, dodajemy paprykę słodką oraz ostrą. Całość dusimy przez 10 minut.
  • Patelnię zdejmujemy z palnika, dodajemy rodzynki, kukurydzę oraz miód.
  • Do przestygniętego sosu dodajemy pokrojone śledzie, całość mieszamy. Miskę ze śledziami przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Śledzie w sosie salsa
przepis na śledzie w sosie salsa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.