Surówka marchewkowo-jabłkowa
Surówka marchewkowo-jabłkowa to super pyszny dodatek do obiadu lub na grilla. Jest przepyszna i szybko się ją robi. Doskonale będzie pasować do każdego mięsnego posiłku.
Przepis na surówkę z marchewką i jabłkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. To szybka surówka, którą zrobisz w mniej niż 15 minut. Jeśli szukasz nowych smaków i ciekawych połączeń składników, koniecznie musisz spróbować tej surówki.
SURÓWKA MARCHEWKOWO-JABŁKOWA PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 5 rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
Sos
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Młodą kapustę oczyszczam z wierzchnich liści, przekrawam na pół i drobno szatkuję nożem.
- Rzodkiewkę ścieram na tarce i odsączam z nadmiaru wody.
- Marchewkę oraz jabłko również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Szczypiorek drobno siekam.
- Jogurt naturalny mieszam z majonezem, miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki przekładam do jednej miski, dodaję sos i mieszam. Surówkę odstawiam na 15 minut, by smaki się przegryzły.