Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka, marchewki i pora to idealny dodatek do obiadu lub na grilla. Surówka jest chrupiąca, smaczna, aromatyczna i co najważniejsze bardzo łatwa w wykonianiu. Do tego jest super zdrowa i niskokaloryczna. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej jest banalny, a składniki możesz kupić przez cały rok. Polecam!
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ PRZEPIS
Składniki
- 0,5 główki kapusty pekińskiej
- 1 większ jabłko
- 1 większa marchewka
- 10 cm pora
- pęczek szczypiorku
Sos
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie
- Kapustę pekińską drobno poszatkować.
- Jabłko oraz marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Pora pokroić w półkrążki, szczypiorek drobno posiekać.
- Składniki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, cukier, sól oraz pieprz.
- Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, by smaki się przegryzły.