Donaty

Donaty, czyli pączki z dziurką to pomysł na słodką przekąskę, którą w prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Różnią się one od klasycznych pączków kształtem oraz brakiem nadzienia w środku.

Donaty są lekkie, puszyste i długo zachowują świeżość. Udekorowane czekoladą oraz kolorową posypką zachwycą każdego wielbiciela słodkości. Zobacz, jak prosto można wyczarować pyszne pączki z dziurką!

DONATY PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży instant
  • 1 szklanka mleka
  • 70 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek mleka

Przygotowanie

1. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wsypujemy suche drożdże i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy do połączenia i odstawiamy na 15 minut.

2. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy i wlewamy rozczyn. Kolejno wbijamy jajka i dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto przy pomocy robota lub ręcznie.

3. W międzyczasie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne.

4. Wybronione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5. Po upływie czasu ciasto wałkujemy na grubość 1 centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółeczka za pomocą kubka lub szklanki, a w nich otwory za pomocą np. kieliszka.

6. Skrawki ciasta, które zostają nam po wycinaniu, ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy z nich kolejne kółeczka.

7. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, trochę większe niż nasze oponki.

8. Oponki przekładamy na kawałki papieru do pieczenia i układamy je na blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

9. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni.

10. Wrzucamy oponki razem z papierem na olej (papierem do dołu). Po chwili papier sam odejdzie z ciasta i możemy go wyjąć. Dzięki temu zabiegowi, oponki zachowają ładny kształt.

11. Oponki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

12. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej łyżkę masła i kilka łyżek mleka. Dokładnie mieszamy do połączenia.

13. Donaty zanurzamy w ciepłej polewie czekoladowej i posypujemy kolorową posypką.

domowe donaty
pączki z z dziurką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − osiem =