Napoleonka na krakersach w 15 minut

Napoleonka na krakersach to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom budyniowych kremów.

Nepoleonka bez pieczenia to najlepsze i najszybsze ciasto, jakie znam! Zawsze w swojej kuchni posiadam paczkę krakersów, by móc przygotować ten smaczny deser, kiedy moja rodzinka ma ochotę na małe co nieco.

Napoleonkę bez pieczenia możemy przygotować na herbatnikach, krakersach, a także na cieście francuskim. Tym razem postawiłam na pyszną napoleonkę na krakersach. Cała rodzina była zachwycona.

Składniki

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 budyń wanilinowy
  • 1 szklanka mąki
  • 250 g krakersów
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. 500 ml mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem pudrem. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, proszek budyniowy i mąkę. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.

  2. Do wrzącego mleka powoli wlewamy przygotowaną mieszankę, całość mieszamy, aby uniknąć przypalenia. Gotujemy do uzyskania gęstej masy.

  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 24×28) układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy na nie letnią masę i przykrywamy drugą warstwą krakersów.

  4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 + siedem =