Ciasto szałowa krówka

Ciasto szałowa krówka

Szałowa krówka to pyszne ciasto bez pieczenia, które przygotujecie w kilkanaście minut! Ciasto składa się z herbatników i krakersów, przełożonych masą śmietankową oraz krówkową. Wierzch ciasta zdobią prażone płatki migdałów. Przepis na ciasto szałowa krówka jest bardzo prosty i szybki, dlatego taki deser idealnie sprawdzi się, gdy wpadną niezapowiedziani goście.

CIASTO SZAŁOWA KRÓWKA PRZEPIS

Składniki

  • duża paczka herbatników kakaowych
  • duża paczka krakersów
  • 500 g serka mascarpone
  • 1000 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 puszka masy krówkowej
  • ok. 50 g płatków migdałów
  • 2 śmietan-fixy

Przygotowanie

1. Płatki migdałów prażę na suchej patelni i odstawiam do przestygnięcia.

2. Śmietankę kremówkę ubijam z serkiem mascarpone i cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixem na puszystą masę.

3. Formę o wymiarach 24×36 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam herbatniki kakaowe. Na nich rozprowadzam część masy i całość przykrywam krakersami.

4. Na krakersach rozprowadzam połowę masy krówkowej (możemy ją lekko podgrzać, wtedy się lepiej rozsmarowuje) i układam kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładam pozostałą masę i układam herbatniki kakaowe.

5. Wierzch ciasta dekoruję pozostałą masą krówkową i posypuję prażonymi migdałami.

Ciasto szałowa krówka przepis
Ciasto szałowa krówka bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście − trzy =