Domowe bułeczki na jogurcie

Domowe bułeczki na jogurcie

Chrupiące i super pulchniutkie domowe bułeczki na jogurcie. Idealne na śniadanie, posiłek do pracy czy szkoły, a także na kolację. Świetnie się sprawdzą, szczególnie kiedy nie mamy w domu świeżego pieczywa.

Bułeczki jogurtowe są naprawdę bardzo proste do zrobienia, a smakują obłędnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis. Z pewnością zachwycą Was swoim smakiem, a także prostotą wykonania.

DOMOWE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży

Wykonanie

  • Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i łączymy ze sobą. Następnie zgniatamy na jednolite ciasto.
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po upływie czasu wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut.
  • Ciasto formujemy w długi rulonik i dzielimy na 10 kawałków. Z każdego formujemy bułeczkę.
  • Gotowe bułeczki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i przykrywamy an 30 minut, do wyrośnięcia.
  • Po upływie czasu blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kratce.
Domowe bułeczki na jogurcie
Domowe bułeczki na jogurcie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *