Kaszowiec bez pieczenia

Ciasto kaszowiec, to pyszny deser, przygotowany na bazie kaszy manny. Deser ten nie wymaga pieczenia, ponieważ wykonany jest na gotowych herbatnikach.

Ciasto z kaszy manny to bardzo stary i sprawdzony przepis, który zawsze smakuje. Wersja na herbatnikach jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

Często takie najłatwiejsze i najbardziej oczywiste przepisy są najlepsze. Do przygotowania ciasta kaszowiec potrzebujemy bardzo prostych składników, które można zakupić w każdym osiedlowym sklepie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem.

PRZEPIS NA CIASTO KASZOWIEC BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 paczka herbatników o smaku kakaowym

Przygotowanie

  • Mleko wlać do garnka, dodać do niego masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość podgrzać do momentu połączenia składników.
  • Kiedy wszystkie składniki się połączą dodać kaszę manną, gotować, ciągle mieszając do momentu uzyskania gęstej masy.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego.
  • Na herbatnikach rozprowadzić masę z kaszy. Wierzch ciasta przykryć kolejną warstwą herbatników.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można poruszyć cukrem pudrem.

“Komentarz do Kaszowiec bez pieczenia”

  1. 30 lat temu robilam to moim dzieciom ciastka byly jasne a do masy z kaszki manny dodawalo sie lyzke kakao i nawzywalo sie to ciasto Brzdąc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *