Rolada makowa

Rolada makowa

Rolada makowa to obowiązkowy wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Powinna się znaleźć na każdym świątecznym stole, zaraz obok pierniczków i sernika.

Domowa rolada makowa, która zaprezentuję Wam w tym wpisie, jest mięciutka, delikatna, z dużą ilością nadzienia makowego. Taka jest najlepsza. A jak ją przygotować? Tego dowiecie się z dzisiejszego wpisu.

Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszną roladę makową, idealną na święta, a także każdą inną okazję. Przepis jest bardzo prosty, a sama rolada smakuje obłędnie. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA ROLADĘ MAKOWĄ

Składniki

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 180 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

MASA MAKOWA

  • 500 g maku
  • 6 białek
  • 60 g orzechów
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

CIASTO

  • Mleko lekko podgrzać, dodać do niego cukier, rozkruszone drożdże oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Zaczyn połączyć z wszystkimi składnikami, prócz masła. Całość zagniatać w ciasto, stopniowo dodając płynne masło. Zagniecione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

MASA MAKOWA

  • Mak przełożyć do garnka zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić do napęcznienia na ok. 1 godzinę. Następnie odcedzić z wody.
  • Odciśnięty mak przepuścić przez maszynkę, najlepiej dwukrotnie.
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Do masy makowej dodać cukier, posiekane orzechy, rodzynki, cukier, aromat migdałowy oraz masło, całość wymieszać. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Wykonanie

  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 porcje. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt.
  • Na każdy prostokąt wyłożyć porcję masy makowej, zwinąć w roladę, łączeniem do dołu.
  • Gotową roladę owinąć papierem do pieczenia i przełożyć na blaszkę.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowe makowce, po przestygnięciu udekorować cukrem pudrem.
Rolada makowa przepis
przepis na roladę makową
przepis na roladę makową

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × trzy =