Rolada makowa

Rolada makowa

Rolada makowa to obowiązkowy wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Powinna się znaleźć na każdym świątecznym stole, zaraz obok pierniczków i sernika.

Domowa rolada makowa, która zaprezentuję Wam w tym wpisie, jest mięciutka, delikatna, z dużą ilością nadzienia makowego. Taka jest najlepsza. A jak ją przygotować? Tego dowiecie się z dzisiejszego wpisu.

Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszną roladę makową, idealną na święta, a także każdą inną okazję. Przepis jest bardzo prosty, a sama rolada smakuje obłędnie. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA ROLADĘ MAKOWĄ

Składniki

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 180 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

MASA MAKOWA

  • 500 g maku
  • 6 białek
  • 60 g orzechów
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

CIASTO

  • Mleko lekko podgrzać, dodać do niego cukier, rozkruszone drożdże oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Zaczyn połączyć z wszystkimi składnikami, prócz masła. Całość zagniatać w ciasto, stopniowo dodając płynne masło. Zagniecione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

MASA MAKOWA

  • Mak przełożyć do garnka zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić do napęcznienia na ok. 1 godzinę. Następnie odcedzić z wody.
  • Odciśnięty mak przepuścić przez maszynkę, najlepiej dwukrotnie.
  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Do masy makowej dodać cukier, posiekane orzechy, rodzynki, cukier, aromat migdałowy oraz masło, całość wymieszać. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Wykonanie

  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 porcje. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt.
  • Na każdy prostokąt wyłożyć porcję masy makowej, zwinąć w roladę, łączeniem do dołu.
  • Gotową roladę owinąć papierem do pieczenia i przełożyć na blaszkę.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowe makowce, po przestygnięciu udekorować cukrem pudrem.
Rolada makowa przepis
przepis na roladę makową
przepis na roladę makową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *