Soczyste kąski z kurczaka

soczyste kąski z kurczaka

Soczyste i bardzo smaczne kąski z kurczaka w paprykowo-czosnkowej panierce to prosty pomysł na domowy fast food. Łatwe do przygotowania danie obiadowe lub imprezowa przekąska, którą pokochają zarówno dzieci jak i dorośli.

Kąski z kurczaka doskonale smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu. Ich ogromną zaletą jest to, że są szybkie w wykonaniu i nie trzeba poświęcić im wiele czasu. W dodatku znikają z talerza w tempie ekspresowym! Zapraszam serdecznie to wypróbowania przepisu na te pyszności.

KĄSKI Z KURCZAKA – PRZEPIS

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka (ok. 500g)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Lekko rozbić przy pomocy tłuczka do mięsa.

2. W misce umieścić jogurt, żółtka, mąkę ziemniaczaną, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać tworząc marynatę.

3. W przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć kotleciki.

4. Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

kąski z kurczaka
kąski z kurczaka przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziesięć + osiemnaście =