Ciasto krówkowa rozkosz

Ciasto krówkowa rozkosz to bardzo smaczny wypiek z dodatkiem kremu budyniowego i słodkiej masy krówkowej.

Ciasto krówkowa rozkosz będzie idealnym deserem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Sprawdzi się także jako pyszny wypiek na święta a także inne, ważne dla nas okazje.

Przepis na ciasto krówkowa rozkosz

Składniki

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju

Masa

  • 6 żółtek
  • 0.5 l mleka 2%
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki 30%

Dodatkowo

  • 1 ciasto francuskie
  • 250 g masy kajmakowej

Wykonanie

  • Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. W kolejnym kroku dodawać żółtka oraz olej. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na blaszkę, piec przez 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
  • Płat ciasta francuskiego wyłożyć na blachę, ponakłuwać widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Żółtka wymieszać z mąką i 100 ml mleka, pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru. Następnie dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać żółtka wymieszane z mąką, wymieszać do powstania gęstej budyniowej masy.
  • Masło zmiksować, następnie dodawać do niego przestygniętą masę budyniową. Ubijać do powstania puszystego kremu.
  • Na ciasto francuskie wyłożyć krem, następnie przykryć je biszkoptem. Wierzch posmarować masą kajmakową. Wstawić do lodówki na godzinę.

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

“Komentarz do Ciasto krówkowa rozkosz”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − 9 =