Ketchup z papryki i pomidorów

Ketchup z papryki i pomidorów

Domowy ketchup z papryki i pomidorów to idealna alternatywa dla tradycyjnego ketchupu, który kupujemy w sklepie. Jest o wiele smaczniejszy, zdrowszy i bardzo łatwy w przygotowaniu.

Domowy ketchup z tego przepisu ma cudowny smak i będzie idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego. Możemy nim posmarować kanapkę, placki ziemniaczane, zaserwować z frytkami czy pizzą. 

PRZEPIS NA KETCHUP Z PAPRYKI I POMIDORÓW

Składniki

  • 1 kg papryki czerwonej
  • 500 g pomidorów
  • 80 ml oleju
  • 80 ml octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu

Wykonanie

  • Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Pomidory również umyć i pozbawić zielonego środka, pokroić na mniejsze kawałki.
  • Do garnka wsypać paprykę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, pieprz, ziele, cukier oraz sól.
  • Garnek postawić na palniku i gotować pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 30 minut. Czas od czasu zamieszać, by uniknąć przypalenia.
  • Po upływie czasu garnek zdjąć z gazu i wyjąć przyprawy (liście oraz ziarna). Następnie całość zblendować na gładką masę.
  • Następnie całość znów postawić na gazie, dodać ocet oraz olej i gotować bez przykrycia przez około 30 minut do momentu, aż zgęstnieje.
  • Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcić. Postawić dnem do góry na ściereczce i pozostawić do przestygnięcia.
  • Z podanych składników wychodzi około 3 litry ketchupu.
Ketchup z pomidorów i papryki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *