Domowy bigos

domowy bigos

Bigos to bardzo popularne danie obiadowe, które gości w wielu polskich domach. Na pewno każdy z Was ma swój sprawdzony przepis na bigos, w każdej rodzinie robiony jest on nieco inaczej.

W naszym domu przygotowujemy różne wersje bigosu jak na przykład bigos z młodej kapusty, bigos z kiszonej kapusty, czy bigos posiadające w swoim składzie kiszoną i świeżą kapustę. Taka wersja chyba najczęściej gości w naszym domu, ponieważ najbardziej nam smakuje. Do bigosu obowiązkowo musi być dobrej jakości kiełbasa wiejska i grzyby. Najlepsze są oczywiście grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami, jednak z dodatkiem prawdziwych grzybów z lasu bigos jest dużo bardziej aromatyczny. Całość podlana jest czerwonym winem, co jeszcze bardziej podbija smak całego dania.

Zapraszam serdecznie na mój ulubiony przepis na bigos. Danie, które jest łatwe do odgrzania i smakuje każdemu. A Wy jak robicie domowy bigos? Pochwalcie się, co dodajecie w swoich domach do tradycyjnego bigosu.

PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 średnia główka kapusty świeżej
  • 2 kg kiełbasy
  • 1/2 kg grzybów
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • majeranek
  • 3/4 szklanki czerwonego wina

Wykonanie

  • Świeżą kapustę drobno siekamy lub ścieramy na szatkownicy. Zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut, odcedzamy. Dodajemy odciśniętą z soku kapustę kiszoną.
  • Grzyby kroimy w paseczki. Dodajemy do kapusty i gotujemy na małym ogniu. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą.
  • Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Gdy kiełbasa zacznie się rumienić, łączymy ją z kapustą.
  • Dodajemy przecier pomidorowy wymieszany w 1/2 szklance wody, mieszamy.
  • Bigos dusimy na małym ogniu ok. 2 godziny, w trakcie gotowania podlewamy winem.
domowy bigos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć + cztery =