Frytki z kurczaka

Frytki z kurczaka to ciekawa propozycja na przekąskę lub kolację. Z dodatkiem pysznych sosów i przypraw smakują obłędnie! Przygotowanie mięsnych fryteczek nie zajmuje dużo czasu i wymaga tylko kilku prostych składników.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Pierś kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na paski przypominające tradycyjne frytki.

  2. Pokrojonego kurczaka włożyć do miski, doprawić przyprawą do kurczaka, czosnkiem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut.

  3. Jajko wbić do miski i roztrzepać. Następnie wlać mleko i dosypywać stopniowo mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto będzie jednolite i dość gęste.

  4. Każdy kawałek mięsa obtoczyć dokładnie w cieście i ułożyć na kratce piekarnikowej, aby spłynął jego nadmiar.

  5. Na rozgrzany olej kłaść paseczki kurczaka i smażyć na złoty kolor z obu stron.

  6. Po usmażeniu odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać szczyptą soli.

  7. Podawać z ulubionym sosem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

“Komentarz do Frytki z kurczaka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jedenaście − jeden =