Mizeria z pomidorem – przepis na pyszną sałatkę do obiadu

mizeria przepis

Mizeria to jedna z najpopularniejszych sałatek na polskich stołach. Chyba nie ma osoby, która by w życiu jej nie skosztowała. Jest lekka i orzeźwiająca. Idealnie nadaje się do dań mięsnych lub ryb, a nawet do pochrupania na kolację. Będzie także doskonałym dodatkiem do grila. Dzisiaj mam dla was przepis na mizerię z pomidorem, która jest bardzo prosta w wykonaniu i nie potrzeba do niej zbyt wielu składników.

Mizeria z pomidorem – przepis

Składniki

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy lub 4 większe ogórki gruntowe
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie

Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę lodową rwiemy na drobniejsze kawałki, pomidory kroimy na ćwiartki. Ogórka obieramy i siekamy na cienkie plasterki, cebulę kroimy w piórka.

Składniki przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojony szczypiorek, 3 łyżki śmietany (można oczywiście dać więcej lub mniej), a następnie całość mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ponownie mieszamy.

przepis na mizerię

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − 2 =