Mizeria z pomidorem – przepis na pyszną sałatkę do obiadu
Mizeria to jedna z najpopularniejszych sałatek na polskich stołach. Chyba nie ma osoby, która by w życiu jej nie skosztowała. Jest lekka i orzeźwiająca. Idealnie nadaje się do dań mięsnych lub ryb, a nawet do pochrupania na kolację. Będzie także doskonałym dodatkiem do grila. Dzisiaj mam dla was przepis na mizerię z pomidorem, która jest bardzo prosta w wykonaniu i nie potrzeba do niej zbyt wielu składników.
Mizeria z pomidorem – przepis
Składniki
- 2 pomidory
- 1 ogórek szklarniowy lub 4 większe ogórki gruntowe
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Wykonanie
Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę lodową rwiemy na drobniejsze kawałki, pomidory kroimy na ćwiartki. Ogórka obieramy i siekamy na cienkie plasterki, cebulę kroimy w piórka.
Składniki przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojony szczypiorek, 3 łyżki śmietany (można oczywiście dać więcej lub mniej), a następnie całość mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ponownie mieszamy.