Sałatka gyros z czerwoną kapustą
Propozycja na nietypową sałatkę gyros – z czerwoną kapustą. Na sam jej widok chce się ją szybko zjeść!
Sałatka gyros z czerwoną kapustą nie tylko pięknie prezentuje się w salaterce, ale też wyśmienicie smakuje. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom sałatek z kurczakiem. Sałatka gyros z czerwoną kapustą doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezy i różnego rodzaju rodzinne spotkania.
SAŁATKA GYROS Z CZERWONĄ KAPUSTĄ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1/2 główki kapusty czerwonej
- 1 średnia cebula
- 1 papryka czerwona
- mała puszka kukurydzy
- 1 ogórek świeży
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- przyprawa gyros
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu
Przygotowanie
1. Czerwoną kapustę drobno pokroić. Następnie przełożyć do miski, posypać solą i polać łyżeczką octu. Odstawić na 30 minut aby zmiękła. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody.
2. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na łyżce oliwy do zarumienienia.
3. Cebulę pokroić w drobne piórka, kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę.
5. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Sałatkę układać w naczyniu warstwowo:
- kurczak
- cebula
- papryka
- kukurydza
- ogórek
- sos
- kapusta czerwona