Sałatka z rzodkiewką i ziemniakami

Sałatka z rzodkiewką i ziemniakami to szybka i smaczna przekąska. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, czy na kolację. Sałatka w swoim składzie zawiera rzodkiewkę, ziemniaki, jajka i cebulkę, dodatek to parówki, które można pominąć lub zastąpić ulubioną szynką.

Do przygotowania sałatki polecam specjalne ziemniaki na sałatkę, które mniej się rozlatują podczas mieszania sałatki. Dzięki temu sałatka dużo lepiej wygląda i smakuje.

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z RZODKIEWKĄ I ZIEMNIAKAMI

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 5 ziemniaków do sałatek
  • 4 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 parówki (dobrej jakości)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, polecam wybrać rodzaj ziemniaków przeznaczonych do sałatek. Nie będą się tak rozsypywać.
  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
  • Rzodkiewkę myjemy i kroimy w półplasterki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę, parówki w plasterki.
  • Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Składniki na sałatkę umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery − 1 =