Galaretka warzywna z szynką

Galaretka warzywna z szynką

Kolorowa galaretka warzywna z szynką uzupełni każdy świąteczny stół i ucieszy gości. Z powodzeniem sprawdzi się również podczas domowych imprez i przyjęć w niewielkim gronie jako niezobowiązująca przystawka.

Galaretka warzywna z szynką oprócz walorów estetycznych, wyśmienicie smakuje, jest pożywna i sycąca. Składa się z prostych składników, które większość z nas posiada w swoim domu. Serdecznie polecam wypróbować przepis.

GALARETKA WARZYWNA Z SZYNKĄ PRZEPIS

Składniki

  • 250 g ulubionej szynki
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pęczek pietruszki
  • 8 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie

1. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie.

2. Kukurydzę oraz groszek odsączyć z zalewy.

3. Szynkę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać.

4. Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie. Przestudzić.

5. Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielić folią spożywczą.

6. Na spód tortownicy wyłożyć posiekaną natkę pietruszki i wylać kilka łyżek bulionu. Następnie wrzucić pokrojoną marchewkę.

7. Na marchewkę znów wylać odrobinę bulionu, a następnie wyłożyć kukurydzę, zalewając ją odrobiną bulionu.

8. Kolejno wyłożyć groszek konserwowy zalać bulionem, a na końcu szynkę, zalewając ją pozostałym bulionem.

9. Całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretka z szynką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × pięć =