Ciasto Kawoszek

Ciasto Kawoszek

Ciasto Kawoszek to idealny deser dla wszystkich miłośników kawy i nie tylko. Jest bardzo delikatne i mięciutkie, a kawowy posmak sprawia, że smakuje wyjątkowo.

Do przygotowania ciasta można użyć dowolnej kawy rozpuszczalnej czy cappuccino, możecie wybrać swoją ulubioną. Ciasto Kawoszek jest naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu i warte wypróbowania. Idealnie sprawdzi się na święta czy do niedzielnej kawy. Zapraszam na przepis! Jestem pewna, że ciasto Kawoszek zrobi na Was wrażenie, bo smakuje obłędnie!

CIASTO KAWOSZEK – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru

MASA ŚMIETANOWA

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki dowolnej kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

DODATKOWO

  • kilkanaście krakersów
  • 2/3 puszki masy kajmakowej
  • 70 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

  • Białka jajek ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Masę przełożyć do formy 24×24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, do suchego patyczka.
  • Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem, pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę, wymieszać. Masę podzielić na dwie części.
  • Do jednej części masy dodać kawę, wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Na masie poukładać krakersy. Na krakersach rozsmarować masę kajmakową.
  • Drugą część masy śmietanowej wyłożyć na kajmaku. Zetrzeć na tarce czekoladę i udekorować nią wierzch ciasta.
Ciasto Kawoszek przepis
Ciasto Kawoszek przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.