Ciasto Kawoszek
Ciasto Kawoszek to idealny deser dla wszystkich miłośników kawy i nie tylko. Jest bardzo delikatne i mięciutkie, a kawowy posmak sprawia, że smakuje wyjątkowo.
Do przygotowania ciasta można użyć dowolnej kawy rozpuszczalnej czy cappuccino, możecie wybrać swoją ulubioną. Ciasto Kawoszek jest naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu i warte wypróbowania. Idealnie sprawdzi się na święta czy do niedzielnej kawy. Zapraszam na przepis! Jestem pewna, że ciasto Kawoszek zrobi na Was wrażenie, bo smakuje obłędnie!
CIASTO KAWOSZEK – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- szczypta proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
MASA ŚMIETANOWA
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki dowolnej kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
DODATKOWO
- kilkanaście krakersów
- 2/3 puszki masy kajmakowej
- 70 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Białka jajek ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Masę przełożyć do formy 24×24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, do suchego patyczka.
- Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem, pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę, wymieszać. Masę podzielić na dwie części.
- Do jednej części masy dodać kawę, wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Na masie poukładać krakersy. Na krakersach rozsmarować masę kajmakową.
- Drugą część masy śmietanowej wyłożyć na kajmaku. Zetrzeć na tarce czekoladę i udekorować nią wierzch ciasta.