Chleb twarogowy

Chleb twarogowy

Pieczenie własnego chleba to świetna sprawa. Domowe pieczywo jest nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze od tego, które sprzedawane jest w sklepach. Dziś mam dla Was przepis na domowy chleb twarogowy, który jest niesamowicie prosty do zrobienia i co najważniejsze przepyszny! Dzięki twarogowi chleb ma cudowny smak, jest mięciutki, a jego skórka przyjemnie chrupie.

CHLEB TWAROGOWY PRZEPIS

Składniki

  • 550 g mąki pszennej (typ 650)
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 330 ml letniej wody
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy rozdrobniony twaróg oraz sól.

2. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Dodajemy do reszty składników i wyrabiamy jednolite ciasto za pomocą dłoni lub robota.

3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na całą noc.

4. Rano ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wstawiamy keksówkę z chlebem. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.

6. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Chleb twarogowy przepis
przepis na chleb twarogowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × trzy =