Chleb twarogowy

Chleb twarogowy

Pieczenie własnego chleba to świetna sprawa. Domowe pieczywo jest nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze od tego, które sprzedawane jest w sklepach. Dziś mam dla Was przepis na domowy chleb twarogowy, który jest niesamowicie prosty do zrobienia i co najważniejsze przepyszny! Dzięki twarogowi chleb ma cudowny smak, jest mięciutki, a jego skórka przyjemnie chrupie.

CHLEB TWAROGOWY PRZEPIS

Składniki

  • 550 g mąki pszennej (typ 650)
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 330 ml letniej wody
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy rozdrobniony twaróg oraz sól.

2. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Dodajemy do reszty składników i wyrabiamy jednolite ciasto za pomocą dłoni lub robota.

3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na całą noc.

4. Rano ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wstawiamy keksówkę z chlebem. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.

6. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Chleb twarogowy przepis
przepis na chleb twarogowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − cztery =