Sałatka gyros z czerwoną kapustą

sałatka gyros z czerwoną kapustą

Propozycja na nietypową sałatkę gyros – z czerwoną kapustą. Na sam jej widok chce się ją szybko zjeść!

Sałatka gyros z czerwoną kapustą nie tylko pięknie prezentuje się w salaterce, ale też wyśmienicie smakuje. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom sałatek z kurczakiem. Sałatka gyros z czerwoną kapustą doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezy i różnego rodzaju rodzinne spotkania.

SAŁATKA GYROS Z CZERWONĄ KAPUSTĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 1 papryka czerwona
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 ogórek świeży
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawa gyros
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu

Przygotowanie

1. Czerwoną kapustę drobno pokroić. Następnie przełożyć do miski, posypać solą i polać łyżeczką octu. Odstawić na 30 minut aby zmiękła. Po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody.

2. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na łyżce oliwy do zarumienienia.

3. Cebulę pokroić w drobne piórka, kukurydzę odsączyć z zalewy.

4. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę.

5. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

Sałatkę układać w naczyniu warstwowo:

  • kurczak
  • cebula
  • papryka
  • kukurydza
  • ogórek
  • sos
  • kapusta czerwona
sałatka gyros z czerwoną kapustą przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 5 =