Paszteciki z mięsem i grzybami

Paszteciki z mięsem i grzybami

Paszteciki z mięsem i grzybami to bardzo smaczna przekąska, która idealnie smakuje z dodatkiem czerwonego barszczu. Zazwyczaj serwowane są na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, weselach.

Domowe paszteciki to także świetna przekąska na domowe imprezy, spotkanie w rodzinnym gronie a szczególnie na święta. Paszteciki z tego przepisu są bardzo mięciutkie, delikatne i wyraziste w smaku. Może i są nieco pracochłonne i potrzebują nakładu pracy, ale ich smak jest wart każdej minuty, którą poświęcimy na ich przygotowanie.

Poniżej przepis na pyszne domowe paszteciki z mięsem i grzybami. Z pewnością zachwycą Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA PASZTECIKI Z MIĘSEM I GRZYBAMI

Składniki

Porcja na ok. 50 sztuk

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 50 dag mąki pszennej
  • 12 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 10 dag miękkiego masła

NADZIENIE

  • 70 dag mięsa z rosołu ( u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko)
  • ugotowana marchewka z rosołu
  • 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz do smaku

DO POSMAROWANIA

  • 1 żółtko

Przygotowanie

CIASTO

  • Drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki, mleko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 – 1,5h.

FARSZ

  • Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki. Na patelni pogrzać olej, zeszklić cebulkę i zdjąć z patelni.
  • Na tej samej patelni usmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ugotowane w rosole marchew i mięso zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulką.
  • Doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
Paszteciki z mięsem i grzybami

Wykonanie

  • Ciasto rozwałkować cienko. Na skraju umieścić pasek farszu. Zwinąć w roladę, odciąć od pozostałej części ciasta.
  • Kroić pod katem 45 stopni na części.
  • Posmarować roztrzepanym jakiem.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół.
paszteciki przepis
przepis na paszteciki z mięsem i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.