Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp to aksamitny i smaczny sos o delikatnej łososiowo-różowej barwie. Doskonały jako dodatek do sałatek, zapiekanek, tortilli, kebaba, hot dogów, hamburgerów czy nawet frytek i innych przekąsek.

Przepis na domowy sos tysiąca wysp jest bardzo prosty i szybki. Wykonasz go w kilka chwil ze składników, które każdy zazwyczaj ma w swojej kuchni. Sos tysiąca wysp można kupić gotowy, jednak ten przygotowany w domu jest o wiele lepszy, ponieważ nie zawiera dodatkowych wspomagaczy. Jak zrobić sos tysiąca wysp? Zapraszam na przepis.

SOS TYSIĄCA WYSP PRZEPIS

Składniki

  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 mniejsze ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Ogórki oraz cebulkę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.

2. Czosnek przecisnąć przez praskę.

3. Składniki przełożyć do miseczki, dodać ketchup, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i ocet winny. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać do połączenia.

4. Gotowy sos wstawić do lodówki na 30 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.

Sos tysiąca wysp przepis
najlepszy sos tysiąca wysp

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 13

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście − 4 =