Ciasto biszoptowo-piernikowe z kremem
Ciasto biszoptowo-piernikowe z kremem to pyszny wypiek, który łączy w sosie lekkość biszkopta z aromatycznym smakiem piernika. Przełożony powidłem śliwkowym i delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone smakuje naprawdę świetnie. Całość wykończona polewą czekoladową, co dodatkowo podkreśla smak całego ciasta.
Przepis na ciasto biszkoptowo-piernikowe z kremem jest bardzo prosty, a samo ciasto szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie zbliżające się święta. Zapraszam na przepis!
CIASTO BISZKOPTOWO-PIERNIKOWE Z KREMEM – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 120 g mąki pszennej
- 5 jajek rozmiar L
- 140 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
POLEWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki kakao
DODATKOWO
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
Wykonanie
- Białka ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz startą na tarce czekoladę. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt piernikowy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Jeden blat biszkopta smarujemy powidłem śliwkowym, wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem.
- Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto.