Muszle nadziewane mięsem mielonym
Pyszne muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym to wspaniały pomysł na obiad lub kolację. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego spaghetti czy lazanii. Jeśli szukasz przepisu na proste ale zarazem efektowne danie obiadowe to muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym będą idealnym wyborem!
PRZEPIS NA MUSZLE NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM
Składniki
- 18-20 muszli makaronowych
- 400 g mięsa mielonego
- 200 g pieczarek
- 100 g żółtego sera
- 250 g passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Makaron muszelki ugotować al’dente w osolonej wodzie ok. 8 minut. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
- Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki.
- Kolejno dodać przyprawione wcześniej mięso mielone. Smażyć do miękkości mięsa ok. 10-15 minut.
- Przygotowanym farszem nadziewać muszle i poukładać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
- Do garnka wlać passatę pomidorową, wodę, a także dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Zagotować do zgęstnienia.
- Tak przygotowanym sosem pomidorowym zalać muszelki. Wierzch natomiast posypać startym na tarce żółtym serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać przez 20-25 minut.