Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

Jeśli szukasz dobrego i sprawdzonego przepisu na słonecznikowca, jesteś we właściwym miejscu! Mamy dla Ciebie łatwy przepis na ciasto słonecznikowiec, które rewelacyjnie smakuje i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. W skład ciasta wchodzi kakaowy biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym, pysznym kremem z dodatkiem prażonego słonecznika i warstwy śmietankowej. Wierzch zdobi starta na tarce czekolada. Wypiek doskonale sprawdzi się na święta, ale również na inne wyjątkowe okazje takie jak urodziny czy uroczystości rodzinne.

SŁONECZNIKOWIEC PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g słonecznika
  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka żelatyny + 3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo

  • tabliczka czekoaldy mlecznej
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. 
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesypujemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
  • Masę przekładamy do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. 
  • Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt dzielimy na dwa blaty.

Krem:

  • Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej suchej patelni do zarumienienia.
  • Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli żelatynę, mieszamy do połączenia składników.
  • 1/3 masy odkładamy na bok. Do pozostałej dodajemy masę krówkową i prażony słonecznik. Mieszamy szpatułką do połączenia.
  • Jeden blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy masę ze słonecznikiem. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  • Pozostałą masę śmietankową wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Słonecznikowiec przepis
Słonecznikowiec ciasto

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Komentarze do “Słonecznikowiec”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście − osiem =