Słonecznikowiec
Jeśli szukasz dobrego i sprawdzonego przepisu na słonecznikowca, jesteś we właściwym miejscu! Mamy dla Ciebie łatwy przepis na ciasto słonecznikowiec, które rewelacyjnie smakuje i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. W skład ciasta wchodzi kakaowy biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym, pysznym kremem z dodatkiem prażonego słonecznika i warstwy śmietankowej. Wierzch zdobi starta na tarce czekolada. Wypiek doskonale sprawdzi się na święta, ale również na inne wyjątkowe okazje takie jak urodziny czy uroczystości rodzinne.
SŁONECZNIKOWIEC PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 mąki pszennej tortowej
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g słonecznika
- 3 łyżki masy krówkowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
- tabliczka czekoaldy mlecznej
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesypujemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
- Masę przekładamy do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt dzielimy na dwa blaty.
Krem:
- Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej suchej patelni do zarumienienia.
- Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli żelatynę, mieszamy do połączenia składników.
- 1/3 masy odkładamy na bok. Do pozostałej dodajemy masę krówkową i prażony słonecznik. Mieszamy szpatułką do połączenia.
- Jeden blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy masę ze słonecznikiem. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta.
- Pozostałą masę śmietankową wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Czy z erytrytolem zamiast cukru też wyjdzie?
Nie próbowałam 🙂