Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

Jeśli szukasz dobrego i sprawdzonego przepisu na słonecznikowca, jesteś we właściwym miejscu! Mamy dla Ciebie łatwy przepis na ciasto słonecznikowiec, które rewelacyjnie smakuje i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. W skład ciasta wchodzi kakaowy biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym, pysznym kremem z dodatkiem prażonego słonecznika i warstwy śmietankowej. Wierzch zdobi starta na tarce czekolada. Wypiek doskonale sprawdzi się na święta, ale również na inne wyjątkowe okazje takie jak urodziny czy uroczystości rodzinne.

SŁONECZNIKOWIEC PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g słonecznika
  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka żelatyny + 3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo

  • tabliczka czekoaldy mlecznej
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. 
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesypujemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
  • Masę przekładamy do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. 
  • Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt dzielimy na dwa blaty.

Krem:

  • Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej suchej patelni do zarumienienia.
  • Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli żelatynę, mieszamy do połączenia składników.
  • 1/3 masy odkładamy na bok. Do pozostałej dodajemy masę krówkową i prażony słonecznik. Mieszamy szpatułką do połączenia.
  • Jeden blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy masę ze słonecznikiem. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  • Pozostałą masę śmietankową wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Słonecznikowiec przepis
Słonecznikowiec ciasto

Komentarze do “Słonecznikowiec”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 1 =