Kulki rybne w occie

Kulki rybne w occie

Kulki rybne w zalewie octowej, to nic innego jak małe pulpeciki przygotowane z filetów rybnych, obsmażone i zalane zalewą octową. Należy je odstawić do lodówki na 1-2 dni, by smaki się przegryzły, wówczas smakują najlepiej.

Kulki rybne w zalewie octowej to idealna przekąska na świąteczny stół, a także inne okazje w ciągu roku. Są przepyszne i naprawdę proste w przygotowaniu! Zapraszam na przepis!

KULKI RYBNE W OCCIE – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, morszczuk)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Zalewa

  • 1 litr wody
  • 120 ml octu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 cebule
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  • Rozmrożone filety rybne odsączamy z nadmiaru wody, za pomocą ręcznika papierowego, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  • Kajzerkę moczymy w mleku.
  • Cebulę obieramy i kroimy ćwiartki.
  • Rybę, odsączoną z mleka bułkę i cebulę przepuszczamy razem przez maszynkę do mięsa. Do otrzymanej masy dodajemy jajko, szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Z masy rybnej forujemy kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kulki rybne na złoty kolor. Po obsmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.
  • Przygotowujemy zalewę: do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i sól. Całość zagotowujemy. Kolejno dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy razem 3-4 minuty. Pod koniec wlewamy ocet, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do słoików przekładamy kulki rybne i zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni, by się przegryzły.
Kulki rybne w occie przepis
Kulki rybne w zalewie octowej
Kulki rybne w occie na święta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − trzynaście =