Muszle nadziewane mięsem mielonym

Pyszne muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym to wspaniały pomysł na obiad lub kolację. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnego spaghetti czy lazanii. Jeśli szukasz przepisu na proste ale zarazem efektowne danie obiadowe to muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym będą idealnym wyborem!

PRZEPIS NA MUSZLE NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYM

Składniki

  • 18-20 muszli makaronowych
  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g żółtego sera
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron muszelki ugotować al’dente w osolonej wodzie ok. 8 minut. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia.

  2. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebula zmięknie dodać mięso mielone, przyprawić ostrą i słodką mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Smażyć do miękkości mięsa ok. 10-15 minut.

  3. Przygotowanym mięsem mielonym nadziewać muszle i poukładać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

  4. Do garnka wlać passatę pomidorową, wodę, a także dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić i wymieszać. Zagotować do zgęstnienia.

  5. Tak przygotowanym sosem pomidorowym zalać muszelki. Wierzch natomiast posypać startym na tarce żółtym serem.

  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać przez 20-25 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *