Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe to połączenie kruchych blatów z masą budyniową oraz dżemem z czarnej porzeczki. Dodatek stanowią orzechy z lekkim karmelem, które podkreślają cudowny smak tego wypieku. 

Takie ciasto orzechowe to idealny wypiek na święta, nie wyobrażam sobie świąt bez orzechowca na stole. U nas co roku obowiązkowo! Możemy go również przygotować na inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Ważne by upiec go kilka dni wcześniej, wówczas blaty odpowiednio zmiękną i ciasto jest o wiele smaczniejsze.

CIASTO ORZECHOWE – PRZEPIS

Składniki

CIASTO KRUCHE

  • 350 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 100 go masła
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżeczka sody

WARSTWA ORZECHOWA

  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 160 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru

KREM BUDYNIOWY

  • 200 g masła
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru

DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego

Przygotowanie

  • Mąkę przesypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim przesiane masło, jajka, miód, cukier oraz sodę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Po czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Obie z nich kolejno rozwałkowujemy i umieszczamy w 2 osobnych formach 24×24 cm. Jedną z nich wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut, grzanie góra-dół.
  • Do garnka przekładamy masło, cukier oraz miód, podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy orzechy i mieszamy, do momentu aż orzechy fajnie się oblepią. Następnie otrzymaną mieszankę wykładamy na nieupieczone ciasto i rozprowadzamy po całej jego powierzchni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
  • 2 szklanki mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i umieszczamy na gazie. Doprowadzamy do zagotowania.
  • W osobnej szklance mleka rozpuszczamy dwa budynie śmietankowe, dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka, wlewamy mieszankę i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego kremu. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Ciągle miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
  • Na kruchy blat wykładamy połowę słoika dżemu porzeczkowego, Następnie rozprowadzamy przygotowaną masę a, na niej umieszczamy blat orzechowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Najlepiej będzie smakować na 2-3 dzień, kiedy blaty odpowiednio zmiękną.
Ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć − pięć =