Ciasto Orzechowa Dama
Orzechowa dama to ciasto, które w ostatnim czasie stało się hitem internetu. Nie bez powodu, bo ciasto nie tylko wygląda obłędnie, ale tak też smakuje! Doskonały smakołyk dla wybrednych smakoszy.
Do wykonania ciasta orzechowa dama zainspirował mnie przepis ze strony Przepiski.pl. Jak tylko zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że musi zagościć u mnie na stole. Orzechowa dama to ciasto bez pieczenia, dlatego polecam je osobom, które nie mają piekarnika, lub mają ochotę na coś szybkiego i słodkiego. Ciasto orzechowa dama jest dość łatwe w wykonaniu i bardzo efektowne. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na specjalne okazje.
PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWA DAMA
Składniki
Na blaszkę: 25×36
Masa budyniowa:
- 0,5l mleka mleka
- 150g masła lub margaryny
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 łyżka cukru zwykłego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Masa śmietanowa:
- 800 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 150 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej
- ok. 200 g ciemnych herbatników
- ok. 400 g jasnych herbatników
- 200 g orzechów włoskich
Wykonanie
Masa budyniowa:
- Budynie z dodatkiem cukru ugotować w 0,5l mleka. Ugotowany budyń zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
- Miękkie masło utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać budyń. Miksować do powstania jednolitej masy.
Masa śmietanowa:
- Żelatynę zalać 150 ml wrzątku. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubić przy użyciu miksera, następnie stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa ubije się na sztywno, powoli wlewać żelatynę. Miksować na małych obrotach do połączenia masy z żelatyną.
Składanie ciasta w całość:
1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę jasnych herbatników.
2. Herbatniki posmarować połową masy kajmakowej.
3. Następnie ułożyć drugą warstwę jasnych herbatników.
4. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową.
5. Masę budyniową przykryć ciemnymi herbatnikami.
6. Ciemne herbatniki posmarować masą kajmakową.
7. Na masę kajmakową wyłożyć przygotowaną masę śmietanową.
8. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.
9. Po tym czasie wierzch ciasta posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na kilka godzin, aby masy stężały, a herbatniki nieco zmiękły.
Witam a czy masę kajmakową należy podgrzewać czy smarować prosto z puszki? Pozdrawiam.
Można delikatnie podgrzać, będzie się lepiej rozsmarowywać 🙂
Ja wkładam jedno skrzydełko do miksera ręcznego i tym jednym miksuję masę kajakową bezpośrednio w puszce. Da się naprawdę bez problemu i rozsmarowuje się idealnie.
I orzeszki polać miodem 🐝 pychota
Witam a czy można herbatniki zastąpić biszkoptem? Wiem że już wtedy nie będzie to ciasto bez pieczenia😩 ale może też będzie pycha😀
Jak najbardziej! Chętnie zobaczymy jak wyjdzie 🙂
Jeśli chodzi o budyń to trzeba kupic na 0,5 l mleka czy na 0,75l mleka?
ten na 0,5 🙂
Ciasto nie wymaga bqrdzo dużej ilości pracy tylko troche cierpliwości ale wyszło bardzo dobre Goście chwalili także polecam Przepis bardzo jasno rozpisany Dziękuję
Można dać jedna warstwę słonych krakersów zamiast herbatników , fajnie podbiją smak kajmaku i zniwelują lekko słodycz 😉