Makowe ślimaczki
Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem masy makowej to idealna przekąska na święta i nie tylko. Makowe ślimaczki są bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne. Pięknie pachną i rozchodzą się jeszcze cieplutkie. Przepis na makowe ślimaczki nie jest trudny i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Polecam upiec.
MAKOWE ŚLIMACZKI PRZEPIS
Składniki / ok. 20 sztuk
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 125 g masła
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 puszka masy makowej
- 1 żółtko do posmarowania
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
2. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Smarujemy masą makową i całość zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
3. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i kroimy na 1 cm plastry. Kawałki układamy na blaszce, wierzch ciastek smarujemy żółtkiem.
4. Ślimaczki z makiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 30 minut.