Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane to pyszna przekąska, którą szykujemy szczególnie w święta Wielkanocne. Te święta kojarzą nam się z jajkami serwowanymi w różnych postaciach i połączeniach smakowych. Przepisów na jajka faszerowane jest naprawdę mnóstwo. Można je nadziewać różnymi ciekawymi pastami. 

Tym razem przygotowałam jajka faszerowane pieczarkami marynowanymi, ogórkiem konserwowym, cebulką a całość wzbogaciłam o odrobinę chrzanu. Wielkanoc również kojarzy nam się z chrzanem więc odrobina chrzanu do pasty, którą nadziewamy jajka, fajnie pasuje. Poniżej znajdziecie przepis na moje jajka faszerowane, które są pyszne i łatwe do zrobienia. Zapraszam!

Składniki

  • 4 jajka
  • 3-4 pieczarki marynowane
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 cebuli
  • 1 gałązka świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 kwaśnej łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przekroić na połówki. Wydrążyć żółtka.
  • Ogórki, pieczarki marynowane oraz cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  • Do miski przełożyć żółtka, dodać śmietanę, majonez, musztardę, sok z cytryny, cukier, chrzan, posiekany koperek oraz pokrojone warzywa. Całość doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
  • Przygotowaną pastą nadziać białka jajek.
Jajka faszerowane przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − szesnaście =