Ciasto Makowa Dama

Ciasto Makowa Dama

Ciasto makowa dama to pyszne przekładane ciasto składające się z biszkopta makowego oraz pysznej masy na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz galaretki. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie! Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie.

To smakowite ciasto kojarzy mi się ze świętami. Zazwyczaj szykuję je na Święta Bożego Narodzenia, a także na Wielkanoc. W ciągu roku również często pojawia się w naszym domu, ponieważ ciasto jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu no i co najważniejsze świetnie smakuje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Jeśli lubicie ciasta z makiem, polecam Wam także mój przepis na makowiec z jabłkami, jest równie smaczny i idealnie sprawdzi się na Święta!

CIASTO MAKOWA DAMA – PRZEPIS


Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 120 g maku (ziarna)
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 galaretka krystaliczna

DODATKOWO

  • 100 g czekolady

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz makiem. Całość przesypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do formy o wymiarach 24×24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 35 minut, grzanie góra dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy cienkim strumieniem przestygniętą galaretkę.
  • Gotową 3/4 gotowej masy wykładamy na jeden płat biszkopta i przykrywamy go drugim płatem. Pozostałą masę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto Makowa Dama przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *