Ciasto Makowa Dama

Ciasto Makowa Dama

Ciasto makowa dama to pyszne przekładane ciasto składające się z biszkopta makowego oraz pysznej masy na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz galaretki. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie! Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie.

To smakowite ciasto kojarzy mi się ze świętami. Zazwyczaj szykuję je na Święta Bożego Narodzenia, a także na Wielkanoc. W ciągu roku również często pojawia się w naszym domu, ponieważ ciasto jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu no i co najważniejsze świetnie smakuje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Jeśli lubicie ciasta z makiem, polecam Wam także mój przepis na makowiec z jabłkami, jest równie smaczny i idealnie sprawdzi się na Święta!

CIASTO MAKOWA DAMA – PRZEPIS


Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 120 g maku (ziarna)
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 galaretka krystaliczna

DODATKOWO

  • 100 g czekolady

Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz makiem. Całość przesypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy do formy o wymiarach 24×24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 35 minut, grzanie góra dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
  • Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy serek mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy cienkim strumieniem przestygniętą galaretkę.
  • Gotową 3/4 gotowej masy wykładamy na jeden płat biszkopta i przykrywamy go drugim płatem. Pozostałą masę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto Makowa Dama przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć − 2 =