Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche, delikatne i maślane – takie właśnie są ciasteczka z dżemem, które dzisiaj wam zaprezentuje. Są bardzo proste do zrobienia i nie wymagają wielu składników. Do ich przełożenia można użyć ulubionego dżemu o dowolnym smaku.

Ciasteczka z dżemem to idealny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do filiżanki kawy, a także jako poczęstunek, gdy odwiedzą nas znajomi. Te kruche ciasteczka są również uwielbiane przez najmłodszych, dlatego też można ich zaangażować w przygotowanie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasteczka!

KRUCHE CIASTECZKA Z DŻEMEM PRZEPIS

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ulubiony dżem

Przygotowanie

1. Masło w temp. pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na małych obrotach, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać jajko (również w temperaturze pokojowej) i ubijać przez kilka minut.

2. Wiórki kokosowe zmiksować na proszek w młynku do kawy.

3. Przesianą mąkę wymieszać z kokosem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Wymieszane składniki przesypać do miski z masłem i jajkiem i całość ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinę.

4. Po upływie czasu ciasto podzielić na 3 części. Dwie wstawić ponownie do lodówki, a jedną rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Następnie wyciąć w nim kółka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Identycznie postępować z pozostałym ciastem.

6. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15 minut.

7. Po upieczeniu ciasteczka posmarować dżemem i przykryć drugim ciasteczkiem.

8. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasteczka z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *