Makowe ślimaczki

Makowe ślimaczki

Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem masy makowej to idealna przekąska na święta i nie tylko. Makowe ślimaczki są bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne. Pięknie pachną i rozchodzą się jeszcze cieplutkie. Przepis na makowe ślimaczki nie jest trudny i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Polecam upiec.

MAKOWE ŚLIMACZKI PRZEPIS

Składniki / ok. 20 sztuk

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 puszka masy makowej
  • 1 żółtko do posmarowania

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.

2. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Smarujemy masą makową i całość zwijamy w roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. 

3. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i kroimy na 1 cm plastry. Kawałki układamy na blaszce, wierzch ciastek smarujemy żółtkiem.

4. Ślimaczki z makiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 30 minut.

ślimaczki z makiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 3 =