Kurczak w sosie śmietanowo-czosnkowym
Kurczak w sosie śmietanowo-czosnkowym to pomysł na szybki i smaczny obiad. Zrobicie go w niecałe 30 minut, a będziecie najedzeni do syta! Tak przygotowany kurczak jest delikatny i soczysty, a sos na bazie śmietanki, czosnku i cebulki dodaje mu fajnego aromatu i charakteru.
Kurczaka w sosie śmietanowo-czosnkowym możecie podawać z gotowanymi ziemniaczkami, kaszą, lub ryżem i ulubioną surówką. Danie jest smaczne, sycące i doskonale sprawdzi się gdy zabraknie Wam pomysłu na rodzinny obiad.
KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-CZOSNKOWYM PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu z obu stron na rumiano.
2. Na patelnię po usmażonym kurczaku wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Dodać niewielką ilość oliwy i całość smażyć kilka minut.
3. Następnie przełożyć usmażonego kurczaka i całość zalać bulionem. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut.
4. Po tym czasie dodać śmietankę oraz odrobinę wody wymieszanej ze skrobią aby zagęścić sos. Całość wymieszać i dusić do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty.
Smacznego!