Niebiańsko krucha szarlotka

Niebiańsko krucha szarlotka

Ta niebiańsko krucha szarlotka to wypiek idealny. Maślane, kruchutkie ciasto w połączeniu z soczystymi jabłkami tworzy kompozycję, której nie sposób się oprzeć. Przepis na szarlotkę na kruchym cieście jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że szarlotka wyjdzie przepyszna!

KURCHA SZARLOTKA PRZEPIS

Składniki

Ciasto kruche

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 kostka zimnego masła (200 g)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

1. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo cienkie plasterki.

2. Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy na stolnicy lub malakserze.

3. 1/3 ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut.

4. Na podpieczony spód wykładamy pokrojone w plasterki jabłka. Wierzch posypujemy cynamonem.

5. Z zamrażarki wyciągamy ciasto i ścieramy na tarce o dużych oczkach na jabłka.

6. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 60 minut, do ładnego zarumienienia.

7. Upieczoną szarlotkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

krucha szarlotka
szarlotka na kruchym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście + sześć =