Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami nazywany także jako makowiec japoński to jedno z najpopularniejszych ciast makowych. Z pewnością wiele osób pamięta go z dzieciństwa, kiedy piekły je nasze mamy czy babcie. Zazwyczaj pojawiał się on na świątecznym stole, w Święta Bożego Narodzenia.

W naszym domu pojawia się do dziś, ponieważ nie wyobrażam sobie świąt bez makowca. Makowiec z jabłkami z tego przepisu jest bardzo wilgotny, a zarazem delikatny. Moim zdaniem składniki są idealnie wyważone, a samo ciasto jest przepyszne. Możecie wzbogacić je o rodzynki, jeśli lubicie, a jeśli nie to je pominąć.

Zapraszam wszystkich miłośników domowych wypieków na pyszne ciasto makowe z jabłkami. Idealne na święta i nie tylko. Na blogu znajdziecie także inne pyszne ciasta na święta, zachęcam do skorzystania z przepisów.

PRZEPIS NA MAKOWIEC Z JABŁKAMI

Składniki

  • 400 g maku (ziarenka)
  • 200 g masła
  • 8 jajek
  • 200 g kaszy manny
  • 250 g cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego
  • rodzynki (opcjonalnie)

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 60 g masła
  • 60 ml mleka
  • 100 g czekolady mlecznej

Wykonanie

  • Do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy mak, całość zagotowujemy. Rondelek zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 40 minut. Po upływie czasu mak odcedzamy z nadmiaru mleka. Przygotowany mak przepuszczamy przez maszynkę.
  • Wcześniej wyciągnięte z lodówki masło miksujemy z cukrem pudrem. Kolejno stopniowo dodajemy żółtka oraz olejek migdałowy.
  • Miksując na małych obrotach, dodajemy partiami zmielony mak. Następnie wsypujemy kaszę manną z dodatkiem proszku do pieczenia. Całość mieszamy mikserem.
  • Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka dodajemy do masy makowej, mieszamy drewnianą łyżką.
  • Do przygotowanej masy dodajemy również rodzynki.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Kolejno przekładamy je do masy makowej, delikatnie mieszając.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przekładamy do niej przygotowaną masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczmy przez 60 minut.
  • Gotowe ciasto makowe odstawiamy do przestygnięcia.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej mleko oraz masło. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą polewamy przestygnięta ciasto.
  • Całość odstawiamy w chłodne miejsce, by polewa zastygła.
Makowiec z jabłkami przepis
przepis na makowiec japoński

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

“Komentarz do Makowiec z jabłkami”

  1. Tradycyjny makowiec zawijany drożdżowy nigdy mi nie wychodzi. Zawsze jest zakalec w samym środku. A ten wygląda prosto, i bez zagrożenia zakalcem. Chyba spróbuję:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 − 9 =