Szybka szarlotka sypana

Szybka szarlotka sypana

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast. Istnieje wiele ciekawych przepisów na ciasto z jabłkami, z pewnością każdy z Was ma swój ulubiony przepis. Najbardziej popularna jest oczywiście szarlotka na kruchym cieście, a najszybsza i najłatwiejsza szarlotka sypana.

Szarlotka sypana

Przygotowując szarlotką sypaną, nie musimy ugniatać ciasta, ani nic miksować. Całą szarlotkę można przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób. Szarlotka sypana smakuje naprawdę rewelacyjnie. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, szczególnie w jesiennej porze, wówczas ciasta z jabłkami smakują najlepiej.

Poniżej zaprezentuję Wam porosty przepis na szarlotkę sypaną. Szybkie i smaczne ciasto, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. 

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ SYPANĄ

Składniki


Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Nadzienie

  • 2,5 kg jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo

  • 200 g zimnego masła

Wykonanie

  • Składniki na ciasto wymieszać.
  • Jabłka zetrzeć na tarce. Dodać cynamon i wymieszać.
  • Dno formy 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do formy wsypać 1/3 składników na ciasto, a następnie wyrównać. Umieścić połowę startych jabłek, wyrównać. Wsypać 1/3 składników na ciasto. Wyłożyć resztę jabłek, wyrównać. Wsypać ostatnią porcję składników na ciasto.
  • Masło zetrzeć na tarce i umieścić na wierzchu placka.
  • Piec przez 60 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół.
szarlotka sypana przepis
szarlotka sypana przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć + 9 =