Szybka szarlotka sypana
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast. Istnieje wiele ciekawych przepisów na ciasto z jabłkami, z pewnością każdy z Was ma swój ulubiony przepis. Najbardziej popularna jest oczywiście szarlotka na kruchym cieście, a najszybsza i najłatwiejsza szarlotka sypana.
Szarlotka sypana
Przygotowując szarlotką sypaną, nie musimy ugniatać ciasta, ani nic miksować. Całą szarlotkę można przygotować w bardzo szybki i łatwy sposób. Szarlotka sypana smakuje naprawdę rewelacyjnie. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, szczególnie w jesiennej porze, wówczas ciasta z jabłkami smakują najlepiej.
Poniżej zaprezentuję Wam porosty przepis na szarlotkę sypaną. Szybkie i smaczne ciasto, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ SYPANĄ
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
Nadzienie
- 2,5 kg jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo
- 200 g zimnego masła
Wykonanie
- Składniki na ciasto wymieszać.
- Jabłka zetrzeć na tarce. Dodać cynamon i wymieszać.
- Dno formy 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do formy wsypać 1/3 składników na ciasto, a następnie wyrównać. Umieścić połowę startych jabłek, wyrównać. Wsypać 1/3 składników na ciasto. Wyłożyć resztę jabłek, wyrównać. Wsypać ostatnią porcję składników na ciasto.
- Masło zetrzeć na tarce i umieścić na wierzchu placka.
- Piec przez 60 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół.