Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami

Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami

Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami to świetny pomysł na smaczną i nietuzinkową przekąskę. Pięknie prezentuje się na stole i super smakuje!

Szpinakowa rolada z dodatkiem suszonych pomidorów i szynki parmeńskiej to super przekąska na rodzinne spotkania, domowe imprezy, święta czy sylwestra. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu!

ROLADA SZPINAKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI – PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka 
  • 125 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 300 g serka śmietankowego typu Almette
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej

Wykonanie

  • Do wysokiego naczynia przekładamy szpinak, wlewamy mleko, dodajemy żółtka jajek oraz cukier. Całość blendujemy na gładką masę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników. 
  • Białka jajek przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę. Kiedy będą już puszyste, przekładamy do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. 
  • Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią masę szpinakową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Na placek szpinakowy wykładamy serek Almette i rozprowadzamy po całej powierzchni.
  • Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. 
  • Pomidory oraz szynkę parmeńską układamy na serku. Następnie całość zwijamy w roladę, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie czasu kroimy na roladki o grubości 2-3 cm.
Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami
Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami

Komentarze do “Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − osiemnaście =