Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane to potrawa, która z pewnością wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Przygotowuje się je bardzo łatwo, a wszystkie niezbędne składniki z pewnością wiele z Was posiada w swoim domu. Chcecie zobaczyć jak zrobić kluski ziemniaczane? Zapraszam na przepis!
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne kluski ziemniaczane. Proste i smaczne danie, które z pewnością Wam posmakuje i przywoła miłe wspomnienia. Smacznego!
PRZEPIS NA KLUSKI ZIEMNIACZANE
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Okrasa
- 200 g boczku
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
Wykonanie
- Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Ze startych ziemniaków odciskamy wodę do miseczki. Odsączoną wodę odstawiamy na 10 minut, by skrobia ostała się na dnie. Następnie dodajemy skrobię do ziemniaków. Dodatkowo dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jajko, sól oraz pieprz.
- Do ziemniaków dodajemy również mąkę, całość mieszamy. Powstała masa ziemniaczana powinna mieć dosyć gęstą konsystencję.
- Do większego garnka wlewamy wodę i dodajemy odrobinę soli. Następnie wstawiamy go na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, tradycyjną stołową łyżką nabieramy porcję masy ziemniaczanej i umieszczamy w garnku z wodą, zanurzając łyżkę w wodzie. Przy kolejnej porcji ciasta, znów zanurzamy łyżkę w wodzie i tak za każdym razem. Dzięki temu klusek swobodnie odklei się od łyżki.
- Kiedy wykorzystamy już całą masę, czekamy, aż wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię wody. Od tego czasu gotujemy je jeszcze przez 5 minut.
- Gotowe kluski wyławiamy przy pomocy cedzaka i wykładamy na talerz.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła. Następnie do cebuli dodajemy pokrojony boczek. Całość dusimy do zarumienienia.
- Gotowe kluski podajemy z przygotowaną okrasą i ogórkami konserwowymi.
bardzo je lubię!