Imprezowe paluchy serowe

Imprezowe paluchy serowe to super pomysł na przekąskę, która z pewnością posmakuje wszystkim gościom. Ciasto drożdżowe z pysznymi dodatkami, uformowane w podłużne paluchy smakuje naprawdę świetnie.

Przekąska ta sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju domówki czy spotkania z przyjaciółmi. Można je serwować solo, a także z dodatkiem sosu czosnkowego, ketchupu, a nawet filiżanki czerwonego barszczu.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem, na pewno będziecie zachwyceni ich smakiem!

PRZEPIS NA IMPREZOWE PALUCHY SEROWE

Składniki

  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 drobno posiekane czarne oliwki
  • 25 g drożdży świeżych 
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml wody
  • jajko  – do smarowania

Nadzienie

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 6-8 czarnych oliwek pokrojonych w kostkę
  • 70 g startej mozzarelli
  • 50 g startego żółtego sera 

Wykonanie

  1. W misce umieścić drożdże, ciepłe mleko, wodę  łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na około 15 minut. 

  2. Do miseczki wsypać wszystkie składniki, wlać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ścierką i odstawić na jedną godzinę.

  3. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkujemy na tą samą wielkość (w kształt prostokąta). Na jednej części  rozsmarowujemy przecier pomidorowym, nakładamy oliwki i posypujemy serami.

  4. Ciasto z farszem nakrywamy drugą częścią ciasta. Nacinamy co około 2-3 cm, tworząc paluchy. Każdy paluch obkręcamy dwa razy. 

  5. Smarujemy wierzch każdego palucha roztrzepanym jajkiem.

  6. Pieczemy  w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temp. 220 stopni. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − 10 =