Aromatyczne pieczarki

Aromatyczne pieczarki

Aromatyczne pieczarki w sosie sojowym to pyszny ciepły dodatek do kotletów mielonych czy schabowych, lub jako samodzielna przekąska, którą można zjeść na przykład na podwieczorek z pieczywem.

Przepis na te aromatyczne pieczarki w sosie jest bardzo łatwy i szybki, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Pieczarki przygotowane w ten sposób są bardzo miękkie i aromatyczne, a sos podbija ich smak i nadaje im piękny brązowy kolor. Polecam wypróbować przepis na to pyszne danie!

AROMATYCZNE PIECZARKI PRZEPIS

Składniki

  • 500 g małych pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 200 ml wody + 50 ml do zagęszczenia sosu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Kolejno dodać umyte pieczarki. W momencie, gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość wlać 200 ml wody i dodać tymianek, słodką paprykę, cukier, sól oraz pieprz. Całość wymieszać i dusić przez kilka minut.

3. Następnie wlać ocet winny, sos sojowy oraz 50 ml wody wymieszaną z 1 łyżką mąki.

4. Całość wymieszać aż powstanie gładki sos.

5. Tak przygotowane pieczarki podawać z pieczywem, lub jako sos do dań obiadowych.

pieczarki w aromatycznym sosie sojowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście − 6 =