Naleśniki z ziemniakami i serem
Miłośnicy naleśników będą zachwyceni tym przepisem! Naleśniki z ziemniakami i serem to propozycja na pyszne i niesamowicie sycące danie obiadowe, które jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Idealna opcja, kiedy nie mamy pomysłu na obiad.
Delikatne i puszyste naleśniki wypełnione farszem jak na pierogi czyli z gotowanych ziemniaków, twarogu i podsmażonej cebulki to niezwykłe danie, które z pewnością zrobi furorę na stole. Smakuje wyśmienicie i do tego bajecznie wygląda. Zapraszam do wypróbowania przepisu na naleśniki z ziemniakami i serem. Będziecie zachwyceni!
NALEŚNIKI Z ZIEMNIAKAMI I SEREM – PRZEPIS
Składniki
Naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 120 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy
Nadzienie
- 250 g sera białego półtłustego
- 400 g ziemniaków
- 1 cebula
- sól, pieprz
Dodatkowo
- masło
Przygotowanie
1 Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.
2. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
3. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie masła.
4. Do przestygniętych ziemniaków dodać biały ser oraz cebulę. Całość doprawić solą oraz pieprzem.
5. Na usmażone naleśniki wyłożyć porcję farszu i rozsmarować go na całości.
6. naleśnika złożyć do środka, a następnie całość zwinąć w rulonik.
7. Tak przygotowane naleśniki podsmażyć na odrobinie masła z obu stron.
Polecamy również wypróbować nasze poprzednie przepisy na naleśniki z farszem z młodej kapusty lub naleśniki z pieczarkami i serem.