Mleczna kanapka bez pieczenia

Mleczna kanapka to bardzo popularny deser, który uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Na moim blogu na pewno spotkaliście się z przepisem na mleczną kanapkę na ciemnym biszkopcie z dodatkiem puszystego kremu. Tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji bez pieczenia.

Mleczna kanapka bez pieczenia smakuje naprawdę rewelacyjnie, a co najważniejsze można ją przygotować w 15 minut. Wystarczy zakupić ciemne herbatniki, przygotować masę i ciasto gotowe. Co powiecie na tak banalny i ekspresowy deser?

Poniżej przepis na tradycyjną mleczną kanapkę w wersji bez pieczenia. Jestem pewna, że posmakuje każdemu miłośnikowi tego batonika.

Przepis na Mleczną kanapkę bez pieczenia

Składniki

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 400 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • ok 200 g ciemnych herbatników

Przygotowanie

  • Blachę 24×24 wyścielić papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników.
  • Śmietanę ubić z dodatkiem cukru, następnie stopniowo dodawać serek mascarpone.
  • Żelatynę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wlać do masy, ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Gotową masę wyłożyć na herbatniki, następnie poukładać na niej drugą warstwę ciemnych herbatników.
  • Ciasto wstawić do lodówki, do stężenia, najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

“Komentarz do Mleczna kanapka bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 − 1 =