Mleczna kanapka bez pieczenia

Mleczna kanapka to bardzo popularny deser, który uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Na moim blogu na pewno spotkaliście się z przepisem na mleczną kanapkę na ciemnym biszkopcie z dodatkiem puszystego kremu. Tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji bez pieczenia.

Mleczna kanapka bez pieczenia smakuje naprawdę rewelacyjnie, a co najważniejsze można ją przygotować w 15 minut. Wystarczy zakupić ciemne herbatniki, przygotować masę i ciasto gotowe. Co powiecie na tak banalny i ekspresowy deser?

Poniżej przepis na tradycyjną mleczną kanapkę w wersji bez pieczenia. Jestem pewna, że posmakuje każdemu miłośnikowi tego batonika.

Przepis na Mleczną kanapkę bez pieczenia

Składniki

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 400 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • ok 200 g ciemnych herbatników

Przygotowanie

  • Blachę 24×24 wyścielić papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników.
  • Śmietanę ubić z dodatkiem cukru, następnie stopniowo dodawać serek mascarpone.
  • Żelatynę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wlać do masy, ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Gotową masę wyłożyć na herbatniki, następnie poukładać na niej drugą warstwę ciemnych herbatników.
  • Ciasto wstawić do lodówki, do stężenia, najlepiej na całą noc.

“Komentarz do Mleczna kanapka bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście + 5 =