Domowy kebab drobiowy z piekarnika
Jeśli masz ochotę na domowego kebaba, które smakuje jak z najlepszej budki z kebabami, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Domowy kebab z piekarnika jest nie tylko obłędnie pyszny, ale i bardzo prosty do przygotowania. Mięso jest soczyste, aromatyczne i smakuje super również na zimno.
Składniki
- 1 kg piersi z kurczaka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka papryki czerwonej w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka curry
- szczypta papryki chilli
- przyprawa do gyrosa
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
- 1 duży ziemniak lub cebula
Przygotowanie
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić na cieńsze kotlety.
- Przygotowane mięso wrzucić do miski wlać olej i dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać ręką, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.
- Dużego ziemniaka myjemy, osuszamy i przecinamy go na pół tak żeby sam stał na blaszce i wbijamy na środku patyczki od szaszłyków.
- Ponabijać mięso na patyczki, za każdym razem delikatnie dociskając kawałek mięsa nakładanego.
- Pieczemy ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 C. (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa)
- Podawać z tortillą, w bułce kebabowej, lub z frytkami.