Babeczki z nadzieniem budyniowym

Domowe babeczki z nadzieniem budyniowym to idealny pomysł na smaczną przekąskę w ciągu dnia. Są bardzo smaczne, puszyste, odpowiednio wilgotne, z pewnością posmakują dzieciom, jak i dorosłym.

Przepis na babeczki budyniowe jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Zapraszam do pieczenia!

Składniki

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej 
  • 80g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 300 ml mocno gazowanej wody
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • 250 ml mleka 
  • budyń waniliowy 
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  • Budyń wykonać zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jednak 250 ml mleka (zamiast 500 ml).
  • W miseczce  wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. 
  • Do miski dolać gazowaną wodę, masło, jajka i krótko miksować do połączenia się składników. 
  • Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Papilotki spryskać olejem w sprayu. Przelać 3/4 masy na muffiny do papilotek.
  • Umieścić po dużej łyżeczce budyniu w każde muffinie i zalać pozostałym ciastem. 
  • Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 5 =