Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem miłośniczką prostych i szybkich wypieków. W ostatnim czasie coraz częściej stawiam na klasyczne ciasta, wybierając najprostsze przepisy. Takie moim zdaniem sprawdzają się najlepiej.
Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja na liście letnich wypieków. Przepis na ciasto jest banalnie prosty a samo ciasto szybkie i łatwe w przygotowaniu, nic tylko piec.
Ciasto z borówkami można przygotować w zaledwie 15 minut. Następnie wstawiamy je do piekarnika i niecierpliwie czekamy, aż się upiecze. Ten cudowny zapach, który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia, jest nie do opisania. Nie wspominając już o smaku ciepłego ciasta, prosto z piekarnika.
PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI
Składniki
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g borówek
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
Wykonanie
- Jaja, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mąkę, jogurt zmiksować na gładką masę. Powinna być dość gęsta.
- Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Boki natłuścić masłem. Do odpowiednio przygotowanej tortownicy przelać ciasto.
- Borówki oprószyć mąką, wyłożyć delikatnie na wierzch ciasta.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec grzaniem od dołu ok. 30 minut. Włączyć grzanie góra-dół i piec jeszcze 10 minut.