Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem miłośniczką prostych i szybkich wypieków. W ostatnim czasie coraz częściej stawiam na klasyczne ciasta, wybierając najprostsze przepisy. Takie moim zdaniem sprawdzają się najlepiej.

Ciasto z borówkami to obowiązkowa pozycja na liście letnich wypieków. Przepis na ciasto jest banalnie prosty a samo ciasto szybkie i łatwe w przygotowaniu, nic tylko piec.

Ciasto z borówkami można przygotować w zaledwie 15 minut. Następnie wstawiamy je do piekarnika i niecierpliwie czekamy, aż się upiecze. Ten cudowny zapach, który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia, jest nie do opisania. Nie wspominając już o smaku ciepłego ciasta, prosto z piekarnika.

PRZEPIS NA CIASTO Z BORÓWKAMI

Składniki

  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 220 g mąki pszennej tortowej 
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g borówek 
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego

Wykonanie

  • Jaja, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mąkę, jogurt zmiksować na gładką masę. Powinna być dość gęsta.
  • Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Boki natłuścić masłem. Do odpowiednio przygotowanej tortownicy przelać ciasto.  
  • Borówki oprószyć mąką, wyłożyć delikatnie na wierzch ciasta. 
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec grzaniem od dołu ok. 30 minut. Włączyć grzanie góra-dół i piec jeszcze 10 minut. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.