Mini pizze z cukinii
Mini pizze na spodzie z cukinii to prosta i smaczna przekąska, którą przygotujecie w kilka chwil. Doskonale sprawdzi się na domowe imprezy lub na ciepłą kolację. Przepis na mini pizze z cukinii jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Większość z nich na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Dodatki można oczywiście dowolnie modyfikować i urozmaicać. Jeśli szukacie pomysłu na fajną imprezową przekąskę, polecam przygotować te mini pizze z cukinii.
MINI PIZZE Z CUKINII
Składniki
- 1 większa cukinia
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szynki
- 150 g żółtego sera
- ketchup
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Zeszklij na odrobinie masła. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek.
2. Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię z cebulą i całość duś do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem.
3. Szynkę pokrój w drobną kosteczkę, ser żółty zetrzyj na tarce.
4. Cukinię umyj i pokrój na krążki. Każdy krążek posmaruj ketchupem i posyp ziołami prowansalskimi. Następnie wyłóż pieczarki i szynkę. Wierzch posyp startym serem.
5. Tak przygotowane krążki przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj przez około 30 minut.
6. Podawaj na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym.